2011. június 6., hétfő

Töltött paprika lépésről-lépésre

Hozzávalók:
- 70 dkg darált hús ( sertés, pulyka )
- 1 bögre rizs
- só, bors, majoránna, pirospaprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 -2 szál zellerzöld
- 6-8 nagy tv paprika
- 1 tojás
- 3 ü paradicsompüré(3x350grammos, mi paradicsomosan szeretjük)
- 1-2 ek liszt
- 1 ek ételízesítő

Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, tetejüknél kivágjuk , kicsumázzuk, és a vastag ereket is kikaparjuk-vágjuk, majd a belsejét is kimossuk:



A töltelékhez én a rizst 5 percig főzni szoktam 1ek ételízesítővel. A húst a rizzsel és a lereszelt hagymával-fokhagymával összekeverjük. Beletesszük a sót, borsot, pirospaprikát, és majorannát ízlés szerint.


A paprikákat megtöltjük, jól belenyomkodjuk, és késsel 2-3 helyen megszurkáljuk, hogy ne repedjenek szét. A megmaradt töltelékhez ütünk 1 tojást, és jól összeforgatjuk.
Nagy fazékba öntjük a paradicsompüréket, 2 dl vizet hozzáöntünk, sózzuk- cukrozzuk, és beletesszük a zellerzöldet. Beletesszük a paprikákat, úgy jó ha ellepi őket a paradicsom. Folyamatosan rázogatjuk míg fel nem forr.

Ha felforrt, a maradék húsból gombócokat formázunk, és beletesszük. Azért csak ekkor, mert a felforrt pürébe már nem eshet szét a gomóc, egyből összefogja a tojás.
Lefedjük, és kb 3 órán át főzzük lassú lángon. Ha puha a rizs, a paprika is puha, jól összefőttek az ízek, akkor kiszedjük a gombócokat és paprikákat. 1 dl vízben elkeverünk 1-2 ek lisztet, attól függ milyen sűrű a szósz, és besűrítjük. Visszatesszük a paprikákat-gombócokat.
Mi cukrozni szoktuk tálaláskor, valaki nem szereti túl édesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése