2011. február 25., péntek

Lángos


Hozzávalók:
- 15 dkg krumpli
- 4 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 40 dkg finomliszt
- 1/2 dl olaj a tésztához + a sütéshez
- 1 kk só

Elkészítés:
A krumplit sós vízben héjában megfőzzük, pucoljuk és még melegen áttörjük. Az élesztőt 1 dl langyos cukrozott tejben kb 8-10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szitáljuk,  közepébe mélyedést nyomunk, és a megkelt élesztőt, krumplit, olajat, és a maradék 3dl langyos sózott tejet beleöntjük, lágy tésztát dagasztunk, tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk,kb 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük.
Serpenyőben 3-4 ujjnyi olajat melegítünk, a tésztából leszakítunk egy darabot, kerekre húzzuk, kb 2 cm vastagra, és a forró olajba tesszük, lefedjük. Ha szép piros megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük.
Papírtörlőn lecsöpögtetjük, frissen forrón tálaljuk. Tejföllel, reszelt sajttal, füstölt sajttal, fokhagymával kínáljuk.
Én a kislányom kedvéért készítettem szivecske alakút, így nagyobb örömmel ette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése