2011. június 28., kedd

"Füstös"-cukkinis csirkemell


Hozzávalók 2 személyre:
-1 nagy csirkemell filé
- 3 db cukkini
-15 dkg füstölt sajt
-1 kis doboz tejföl
-1/2 ek liszt
-füstízű fűszersó
-2 ek oliva olaj
-gyros fűszerkeverék

Elkészítés:
A mellet kockázzuk, füstízű fűszersóval ízesítjük, és 1 ek oliva olajjal összeforgatjuk egy kis tálkában.
A cukkinit pucoljuk, kockázzuk és gyros fűszerkeverékkel ízesítjük, 1 ek oliva olajjal összeforgatjuk egy kis tálkában.
A húst és a cukkinit is pácoljuk 1 órát.
Hőálló tálba tesszük a húst és a cukkinit, összeforgatjuk, és közepes hőmérsékleten lefedve sütjük. Kb fél óra elteltével, ha már puhák, a tejfölt összekeverjük a liszttel, belereszeljük a füstölt sajtot, kicsi füstös fűszersót teszünk bele, és a húshoz keverjük.
Sült krumplival, vagy párolt rizzsel kínáljuk.

2011. június 22., szerda

Hagymás- baconos quiche


Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg margarin
- csipet só
- 1 dl hideg víz

Töltelék:
- 15 dkg bacon
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 tojás
- 2 dl tejszín
- 1.5 dl tej
- 2 mk só
- 1 mk bors
- 1 gerezd reszelt fokhagyma

Tetejére 10 dkg trappista vagy füstölt sajt.

Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, hogy formázható legyen, ha kell, még tegyünk hozzá lisztet. 20 percig pihentetjük.
Közben a bacont csíkokra vágjuk, a hagymát kockára, és összesütjük. A többi töltelékhez valót habverővel összekeverjük, majd ráöntjük a szalonnás alapra, összekeverjük.
Piteformában, vagy kerek sütőformába tesszük(aminek pereme van) a tésztát, kibéleljük vele, oldalát is. 160 fokon 5 percet sütjük.
A tölteléket a tészára öntjük, ráreszeljük a sajtot.
Kb 175 fokon 30-40 perc alatt sütjük.


Tippek:
Lehet fokozni az ízeket lilahagymával, reszelt répával a töltelékbe, füstízű fűszersóval.
Egy leves mellé kiadós tésztaétel, vendégvárónak is kitűnő, gyorsan könnyen elkészíthető.

2011. június 16., csütörtök

Mindmegette nyeremény: Chefparade főzőkurzus

Szerencsés nyertesek között voltam én is, aki a beküldött fotós recepttel megnyertem a Mindmegette által rendezett nagy receptversenyét, és a nyeremény a Chefparade főzőiskola által rendezett főzőkurzus volt.
Sajnos nem tudtam elmenni az esti programra, de átruházhattam a nyereményemet, így nem veszett kárba a két főre szóló belépőm.

 Emellett receptkönyv, táska, kötény, fűszerek, és más meglepetések voltak a kiosztott csomagokban.
A nyertes receptem a Húsvéti nyuszitorta volt, melynek receptét ITT olvashatjátok, és a júliusi kis Mindmegette receptújságban jelenik majd meg az összes nyertes recepttel eggyütt.
További süti, torta és édesség receptjeim a másik blog oldalamon:
http://www.sutiktortak.blogspot.com/


A főzőkurzuson készült fotók, video:

2011. június 6., hétfő

Töltött paprika lépésről-lépésre

Hozzávalók:
- 70 dkg darált hús ( sertés, pulyka )
- 1 bögre rizs
- só, bors, majoránna, pirospaprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 -2 szál zellerzöld
- 6-8 nagy tv paprika
- 1 tojás
- 3 ü paradicsompüré(3x350grammos, mi paradicsomosan szeretjük)
- 1-2 ek liszt
- 1 ek ételízesítő

Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, tetejüknél kivágjuk , kicsumázzuk, és a vastag ereket is kikaparjuk-vágjuk, majd a belsejét is kimossuk:



A töltelékhez én a rizst 5 percig főzni szoktam 1ek ételízesítővel. A húst a rizzsel és a lereszelt hagymával-fokhagymával összekeverjük. Beletesszük a sót, borsot, pirospaprikát, és majorannát ízlés szerint.


A paprikákat megtöltjük, jól belenyomkodjuk, és késsel 2-3 helyen megszurkáljuk, hogy ne repedjenek szét. A megmaradt töltelékhez ütünk 1 tojást, és jól összeforgatjuk.
Nagy fazékba öntjük a paradicsompüréket, 2 dl vizet hozzáöntünk, sózzuk- cukrozzuk, és beletesszük a zellerzöldet. Beletesszük a paprikákat, úgy jó ha ellepi őket a paradicsom. Folyamatosan rázogatjuk míg fel nem forr.

Ha felforrt, a maradék húsból gombócokat formázunk, és beletesszük. Azért csak ekkor, mert a felforrt pürébe már nem eshet szét a gomóc, egyből összefogja a tojás.
Lefedjük, és kb 3 órán át főzzük lassú lángon. Ha puha a rizs, a paprika is puha, jól összefőttek az ízek, akkor kiszedjük a gombócokat és paprikákat. 1 dl vízben elkeverünk 1-2 ek lisztet, attól függ milyen sűrű a szósz, és besűrítjük. Visszatesszük a paprikákat-gombócokat.
Mi cukrozni szoktuk tálaláskor, valaki nem szereti túl édesen.