2011. április 29., péntek

Kapros-tejfölös karalábé gombóc:


Hozzávalók:- 50 dkg darált hús
- 1 bögre rizs
- 4 nagy karalábé
- 2 babérlevél
- nagy doboz tejföl
-  liszt
- 3 ek zsiradék
- 1 ek szárított kapor
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, pirospaprika
- 1 ek ételízesítő
- 1 tojás

Elkészítés:A darált húst összekeverjük a rizzsel, tojással, és só-bors-pirospaprikával fűszerezzük ízlés szerint.
A karalábékat hámozzuk, majd lereszeljük fazékba. Zsiradékot teszünk rá, és 10 perc alatt lefedve dinszteljük. Felengedjük 1liter vízzel, majd gombócokat formálunk a húsból, és a fazékba tesszük. Belereszeljük a fokhagymát, babérlevelet teszünk bele, beleszórjuk az ételízesítőt. Főzés közben az elfőtt vizet pótoljuk.
Ha a gombócok megfőttek, a rizs puha, akkor összekeverjük a tejfölt a liszttel, és behabarjuk, majd beleszórjuk a kaprot.

Nagyon finom, szárnyas és sertéshúsból is készíthető, vegetáriánusok gombából is készíthetnek gombócot.

2011. április 27., szerda

Gyors "hamis" lasagne


Hozzávalók:
- 20 dkg darált hús (csirke vagy sertés vagy marha)
- 1 közepes fej hagyma
- 1 csomag bolognai alappor
- ketchup
- 15 dkg sajt
- nagykocka tészta
- zsiradék

Elkészítés:
A hagymát kockázzuk, zsiradékon üvegesre sütjük, rátesszük a husit, kevergetve sütjük, míg meg nem puhul. A bolognai port a tasakon lévő leírás szerinti víz mennyiségben elkeverjük, a húsra öntjük. Ketcupot nyomunk bele ízlés szerint, 2-3 percig főzzünk.
Hőálló tálat olajjal kikenünk, szórunk bele tésztát kb 2 centi vastag réteg legyen, rászedjük a fele szószt, a sajt felét ráreszeljük, megint egy réteg tészta, erre megint a szósz másik fele és behintjük a maradék reszelt sajttal. Sütőbe tolva megsütjük közepes hőmérsékleten, a tészta a szósztól átfő.
Finom, gyors, olcsó!

Pizzás tekercs

 
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
2.5 dkg tejpor
5 dkg élesztő
5 dkg zsír
5 dkg cukor
1 tojás
1 dkg só
2.5 dl tej

Hozzávalók a krémhez:
20 dkg párizsi
1 konzerv kukorica
15 dkg sajt
ketchup
só,bors,oregano
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
13 dkg lisztet félreteszünk,a többit a tejporral átszitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt. A tojást beleütjük, és rugalmas tésztát gyúrunk. Egy másik edényben a zsírt, cukrot és a sót simára keverjük, és a félretett liszttel a tésztához adjuk. Alaposan összegyúrjuk, cipóban letakarva kb 40 percet pihentetjük.
Közben a párizsit lereszeljük, a kukoricát lecsepegtetjük és hozzáadjuk, nyomunk rá annyi ketchupot, hogy kenhető legyen és ízlés szerint hozzáadjuk a fűszereket.
A tésztát kinyújtjuk, 10x6 centis lapokká vágjuk, szórunk rá reszelt sajtot, teszünk a közepére krémet, feltekerjük, széleit villával lenyomjuk, hogy ne folyjon ki a krém.
Az egész  tojást felverjük, és megkenjük a sütőpapíros tepsibe tett tekercseket. Kb 40 percet pihenni hagyjuk.
Sütőben 160 fokon megsütjük.
Nagyon finom puha omlós a tésztája, nem kell sokáig sütni, csak szép világos legyen. A légkeveréses sütőmben 20 perc alatt kész lett.

Kukoricás tepsis krumpli


Hozzávalók:
- 4 nagy szem krumpli
- 1 csirkemell filé vagy csirkecomb
- 1 konzerv kukorica
- 2 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek zsiradék
- só, bors
- 1 pörkölt kocka

Elkészítés:
A krumplit pucoljuk, szeleteljük, a csirkehúst csíkozzuk, besózzuk- borsozzuk.
Tűzálló tál alját zsiradékkal bekenjük, beletesszük a krumplit, a szeletelt lilahagymát és reszelt fokhagymát, beleszórjuk a kukoricát, sózzuk- borsozzuk, összekeverjük.
A melleket rátesszük, 1 dl vízben elkeverjük a pörköltkockát,és ráöntjük.
Közepes hőmérsékleten megsütjük.

Bakonyi csirkemell spagetti tésztával


Hozzávalók:
- 2 db egész csirke mell filé
- 10 dkg füstölt húsos szalonna
- 1 kis doboz szeletelt gomba
- 1 db nagyobb fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- l db kisebb paradicsom vagy 3 ek ketchup
- 2-3 olaj
- 1 evőkan paprika krém
- 2 db pörkölt kocka
- 1 pohár tejfel
- só ízlés szerint
- spagetti tészta

Elkészítés:
A kis kockára vágott hagymát pároljuk meg az olajon, és amikor üveges, tegyük bele a kockákra vágott paprikát, majd a paradicsomot vagy ketchupot.
Egy kicsit összesütjük, és hozzátesszük a felkockázott szalonnát, 1-2 percig pirítjuk, rátesszük a paprika krémet, majd a szeletelt, beirdalt csirkemelleket.
Ezt fehéredésig sütjük, hozzá adjuk a leszűrt gombát, azzal is sütjük néhány percig, aztán felengedjük 1-1,5 dl vízzel, és többször kavargatva puhára főzzük.
Ha puha a hús, akkor öntünk bele 2 dl vizet, és belemorzsoljuk a pörkölt kockákat.
Néhány percig főzzük, majd beletesszük a tejfelt, jól összekavarjuk, amikor felforr, készen van.
Spagettivel összekeverjük, hogy átigyagya a szósz.

2011. április 26., kedd

Pácolt csirke grillezéshez


Hozzávalók:
- csirke felsőcombok
- olaj
- só
- húskilónként 1 fej vöröshagyma
- fokhagyma
- babérlevél
- só
- fűszerkeverék, én metros mexikóit használok, ebben nincs, só, azért kell külön

Elkészítés:
 A csirkecombokról a szőrt lepirítjuk, mossuk, beirdaljuk mind a két oldalát. Sózzuk, és bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, a beirdalásokba szeletelt fokhagymát dugdosunk. Edénybe tesszük, olajjal felöntjük, tesszük egymásra a husikat, közéjük szeletelt hagymát- fokhagymát, babért szórunk bele.
Egy éjszaka pácoljuk, este -reggel is átforgathatjuk.
Grillezőn sütjük a husikat, edénybe megsütjük a hagymát, a leszűrt olajat üvegbe tesszük, dobunk bele mustármagot, egész borsot, egy kis darab chilit, és érleljük saláta fűszerolajnak!

2011. április 22., péntek

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Ínyenc halrudacska


Hozzávalók 2 személyre:
- 1 nagy fagyasztott halfilé szelet
- só
- mustár
- sajt
- liszt
- tojás
- panírmorzsa
- 1 ek szezámmag
- olaj a sütéshez

Elkészítés:
A halfilét félig kiengedjük, és 2-3 centis szeletekre vágjuk, ahogy esik .
Sózzuk, lisztbe forgatjuk, és sózott, reszelt sajtos-mustáros tojásba tesszük. Mind két oldalára ragadjon a masszából, majd szezámos panírban is megforgatjuk, és bő olajban kisütjük.

2011. április 21., csütörtök

Grill videó

Ezt meg kellett osztanom, jön a nyár, a grillezés ideje, ínycsiklandó falatok.

2011. április 5., kedd

Csirkemáj baconbe tekerve


Hozzávalók:
- 1/2 kg csirkemáj
- bacon szalonna
- 1 dl tej
- 1/2 dl olaj
- fűszerek: majoránna, paprika, bors, só
- 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Pác: A tejet olajat és fűszereket összekeverjük, és belereszeljük a fokhagymát.
A csirkemájakat pucoljuk, és pácoljuk, minimum 2órán át.
A májakat kivesszük a pácból és egyenként bacon szeletbe csavarjuk őket, és tűzálló tálba tesszük. Lefedve közepes hőmérsékleten sütjük.
Mellé köretként burgonyapürét és francia salátát készítettem.